Staropolski krupnik na gęsich podrobach

Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w konkursie ogranizowanym przez czasnagesine.pl. Przepis na 4 osoby, a może nawet na trochę wiecej….

 

Składniki:

–       skrzydła, żołądek, serce, szyja bez skóry z 1 gęsi, ew. kawałek szkieletu po upieczeniu

–       1 mały seler, 2 marchewki, pokrojone w półtalarki, pietruszka

–       nać pietruszki

–       garść suszonych grzybów

–       6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej drobnej

–       łyżka masła

–       liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

–       natka pietruszki

 

pasztecik w gęsiej szyi

–       skóra z gęsiej szyi

–       wątróbka gęsia

–       bułka tarta

–       jajko

–       majeranek

–       gałka muszkatołowa

 

  1. Z części gęsi ugotować wywar: zalać zimną wodą tak,aby przykrywała, zagotować, zszumować i gotować na wolnym ogniu 2 godziny,
  2. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody
  3. Wyjąć z garnka wszystkie części mięsne i kostne, włożyć warzywa oraz pokrojone na drobne kawałki grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotować pół godziny
  4. Wątróbkę lekko przesmażyć na patelni – po 1-2 minucie na każdej stronie,
  5. Obrać mięso ze skrzydeł, wyciąć chrzęstne części żołądka, wszystko zmielić na drobnym sitku (3 mm), wymieszać, dodać trochę bułki (1-2 łyżki), doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką.
  6. Na koniec dodać jajko, wymieszać, nadziać szyję i zaszyć. Ugotować w zupie przez pół godziny na wolnym ogniu
  7. Zagotować osoloną wodę, wrzucić masło i kaszę. Gotować do miękkości (ok 15 min)
  8. Pora na wydanie: do talerza włożyć 2-3 łyżki kaszy, zalać zupą, włożyć talarki pokrojonego pasztecika, dodać posiekaną natkę i ew trochę kwaśnej śmietany.

 

Krupnik na gęsich podrobach

Krupnik na gęsich podrobach

 

Nafaszerowana szyja gotowa do ugotowania

Nafaszerowana szyja gotowa do ugotowania

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz