Przepis na obiad lub kolację – bardzo prosty i zaskakująco smaczny. Wymyśliłem go całkiem przypadkiem starając się przyrządzić szparagi nie dodając ciężkiego sosu np. holenderskiego. Zawiera tylko 4 składniki i ok. 170 kalorii. Porcja na 1 osobę.
Składniki:
- pęczek białych szparagów (ok 500g)
- cytryna
- jajko
- gruba sól
- ocet
- ew. trochę kiełków lub rzeżuchy/ szczypiorku
Przepis – Jak to zrobić ?
- Obierz szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki, ewentualnie je odłam. Moje szparagi były bardzo świeże i tego nie potrzebowały
- Ugotuj je na parze przez 25-30 min
- Zagotuj w małym garnku osoloną wodę z 2 łyżkami octu
- Jajko wbij do małej miseczki, zrób w wodzie wir i wlej jajko tak, aby okryło się białkiem. Gotuj 3 min.
- Wyłóż szparagi na talerz, skrop sokiem z cytryny i posól lekko grubą solą. Ważne jest,żeby sól była dość grubo zmielone, ponieważ wtedy potrawa nie ma słonego smaku tylko od czasu do czasu na języku pojawia się wyraźny słony akcent
- Na wierzch połóż ugotowane jajko. Możesz dołożyć kiełki/zieleninę
Smacznego!
Szparagi są super, ale u nas wciąż mało popularne!