Szparagi na parze z jajkiem – dietetyczne i smaczne

Przepis na obiad lub kolację – bardzo prosty i zaskakująco smaczny. Wymyśliłem go całkiem przypadkiem starając się przyrządzić szparagi nie dodając ciężkiego sosu np. holenderskiego. Zawiera tylko 4 składniki i ok. 170 kalorii. Porcja na 1 osobę.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów (ok 500g)
  • cytryna
  • jajko
  • gruba sól
  • ocet
  • ew. trochę kiełków lub rzeżuchy/ szczypiorku

Przepis – Jak to zrobić ?

  1. Obierz szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki, ewentualnie je odłam. Moje szparagi były bardzo świeże i tego nie potrzebowały
  2. Ugotuj je na parze przez 25-30 min
  3. Zagotuj w małym garnku osoloną wodę z 2 łyżkami octu
  4. Jajko wbij do małej miseczki, zrób w wodzie wir i wlej jajko tak, aby okryło się białkiem. Gotuj 3 min.
  5. Wyłóż szparagi na talerz, skrop sokiem z cytryny i posól lekko grubą solą. Ważne jest,żeby sól była dość grubo zmielone, ponieważ wtedy potrawa nie ma słonego smaku tylko od czasu do czasu na języku pojawia się wyraźny słony akcent
  6. Na wierzch połóż ugotowane jajko. Możesz dołożyć kiełki/zieleninę
Szparagi na parze z jajkiem w koszulce

Szparagi na parze z jajkiem w koszulce

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Szparagi na parze z jajkiem – dietetyczne i smaczne

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.