Szparagi z sosem serowo-pieprzowym – cacio e pepe

Szparagi z sosem serowo-pieprzowym to moja propozycja na sezon szparagowy 2022. Proste danie i przynosi nieco więcej emocji swoją pikantnością niż szparagi z bułką czy sosem holenderskim. Jednocześnie nie zabija smaku samych szparagów. Sos cacio e pepe jest z oryginalnie przepisu, w którym głównym składnikiem jest makaron, ale pomyślałem,że będzie dobrze pasować do szparagów. Ponieważ dobre wykonanie sosu wymaga dość dokładnej kontroli temperatury podam tu zmodyfikowany przepis,który ułatwia osiągnięcie prawidłowej konsystencji,a dodatkowo umożliwi przechowanie sosu w lodówce.

Szparagi z sosem serowo-pieprzowym
Szaparagi z sosem serowo-pieprzowym

Składniki (na 2 porcje)

  • 150g ser grana padano, parmezanu lub pecorino
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 5g skrobi (mąka ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 75g wody
  • łyżka ziaren pieprzu
  • pęczek szparagów

Jak to zrobić ?

  1. Rozpuść skrobię w zimnej wodzie i wstaw na mały ogień, mieszaj, aż się podgrzeje i będzie miało konsystencję rzadkiego kisielu (swobodnie spływa z łyżeczki), schłodź trochę (żeby można było dotknąć ręką)
  2. Ser starkuj na drobnej tarce, ziarna pieprzu rozkrusz w moździerzu (ew. użyj pieprzu młotkowanego)
  3. Do sera wlej oliwę i skrobię, dodaj pieprz, wymieszaj, a następnie zblenduj.
  4. Ugotuj szparagi w wodzie z dodatkiem cukru i soli, trochę wody zachowaj.
  5. Na patelni wlej gorącą wodę i dodaj masę serową serowej, powoli podgrzewaj na małym ogniu, aż stanie się rzadkie. Jeśli chcesz zrobić wg oryginalnej receptury – to nie wykonuj punktów 1-3, tylko teraz dodaj starkowany ser i pieprz do wody i wymieszaj, aż się rozpuści.
  6. Polej sosem szparagi

SMACZNEGO !

PS. porady jak zrobić stabilny sos cacio e pepe przeczytałem na blogu u Ethana jest też video na Youtube. Polecam tak poza tym kanał Ethana i blog – ma wiele ciekawych informacji i porad.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.