Ciekawy przepis na nietypowe podanie pasztetu i połączenie smaków słonego, słodkiego i kwaśnego. Wymaga trochę przygotowań, ale za to zostaje dużo pysznych składników, które można później zjeść osobno :). Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to danie zyskuje wartość prozdrowotną. Nie zawsze mamy ochotę na rybę, a ten popularny składnik jest stosowany w wielu przepisach. Tu został użyty w pasztecie i w cieście na tarteletkę.
Przpis na dżem bekonowy znajdziecie tu: http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/dzem-bekonowy-wersja-polska/
Składniki:
Pasztet
- 500-600g wątróbek drobiowych
- 200g masła
- 200ml śmietanki kremowej
- sok z 2 pomarańczy
- 2 jabłka kwaśne
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 jaja
- łyżka soli
- pieprz
- garść suszonych grzybów
- olej rzepakowy
Tarteletka
- 1,75 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 50g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 50ml zimnej wody
- 2 szczypty soli
Galaretka
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki żubrówki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny Winiary
Dodatkowo do podania:
- łyżeczka dżemu bekonowego na tarteletkę
- ogórki konserwowe
Jak to zrobić?
Pasztet (z tej ilości wychodzą 2 małe keksówki 20 cm)
- Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia
- Namocz grzyby w zimnej wodzie przez noc
- Oczyść wątróbki z żyłek i nieapetycznych elementów, pokrój je na spore kawałki (ok 3 cm)
- Obsmaż je lekko na patelni tak,żeby były różowe w środku
- Obierz jabłko, pokrój na drobną kostkę, obierz cebulę i czosnek i pokrój. Usmaż je na patelni- cebula na przezroczysto.
- Dodaj sok pomarańczowy i śmietane i doprowadź do zagotowania
- Ugotuj grzyby do miękkości
- Jak zawartośc patelni wystygnie dodaj wszystkie składniki oprócz masła i jaj, zmiksuj blenderem na jednolitą masę i spróbuj. Dopraw solą i pieprzem
- Dodaj jaja i masło, zmiksuj
- Włóż do foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną lub tarta bułką i piecz w 125 stopniach przez 60-70 minut.
Galaretka
- Zmieszaj zimną wodę i żubrówkę, wsyp żelatynę, zostaw na 10 min
- Lekko podgrzej mieszając do rozpuszczenia (nie można zagotować)
- Odstaw do lodówki do zastygnięcia
Tarteletki
- Rozgnieć w misie masło dokładnie z mąką
- Dodaj pozostałe składniki, zagniec ciasto
- Uformuj w kulę, wstaw na godzinę do lodówki
- Rozwałkuj na placek 0,5 cm grubości
- Przytnij do wielkosci foremek, włóż, nakłuj widelcem i nasyp fasoli lub ceramicznych kulek
- Piecz 10-15 minut w 180 stopniach
Pora poskładać potrawę :). Na dno tarteletki włóż pasztet, na wierzch łyżeczkę dżemu i plasterki ogórka, posyp kostką lub płatkami z galaretki
Smacznego!
Ciekawy sposób podania. Szczególnie intryguje mnie galaretka z żubrówką.