W związku z niemożnością skosztowania utopenców w Ceskiej Hospodzie postanowiłem te zakąską zrobić sam. Znalazłem czeski przepis i zrobiłem polską wersję, bo z polskimi serdelkami. Całość stanowi smakowitą zakąskę o smaku zalewy octowej,parówki i delikatnie pikantny ślad chilli.
Mój przepis jest na duży słój (5l) tego przysmaku,ale ja zrobiłem to z 1/3 składników
Składniki:
- 2 kg serdelków, grubych parówek
- 1,75 kg cebuli
- 600 ml octu spirytusowego
- 1250 ml wody
- 5 łyżek soli
- 1/2 łyżki mielonego,czarnego pieprzu (ja dałem młotkowany Kamisa)
- 3/4 łyżki cukru
- łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- odrobina chilli (ja dałem jedną świeżą pokrojoną papryczke pepperoni)
Jak to zrobić?
- Zagotuj wode z octem. Dodaj sól,cukier,pieprz, olej, gotuj 2 min. Schłodź.
- Serdelki przekrój na ćwiartki lub na pół wzdłuż. Jeśli to są inne kiełbaski można obrać je ze skóry. Cebulę pokrój w talarki
- Na dno naczynia (słoja) nasyp ok. 1 cm warstwe cebuli, na to połóż wartwę kiełbasek i tak na zmianę. Naczynie zamknij i wstaw do lodówki.
Trzeba czekać co najmniej 3 dni, ale tak naprawde dobre robią sie po tygodniu…
Dla miłośników języka czeskiego takich jak ja – przepis w oryginale 🙂
M N O Ž S T V Í
do pětilitrové láhve od okurků
S U R O V I N Y
2 kg méně tučných špekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli – 120g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře – 5g
3/4 polévkové lžíce cukru – 10g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože chilli
P O S T U P
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít – stačí celofán a gumička.