Trochę nietypowe zraziki, z ciekawą nutką truflową, zaskoczą Twoich gości :). Powstały w ramach moich inspiracji jak wykorzystać oliwę truflową (właściwie aromatyzowaną truflami,bo mnie na taką stać…). Towarzyszy im kwaskowy sos, który nadaje potrawie świeżości.
Składniki (na 2 osoby) :
- ok. 400g szynki ,ew schabu
- wędzona słonina lub boczek-ok. 10 pasków
- 3 ogórki konserwowe
- łyżka mielonych, suszonych grzybów
- łyżeczka oliwy truflowej
- włoszczyzna świeża lub suszona
- pół butelki białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz, olej
- ew. składniki do zagęszczenia sosu
- kasza lub ziemniaki i sałata do podania
Jak to zrobić ?
- Mięso pokrój w płaty ok. 8 cm długości, możesz je lekko rozbić tłuczkiem jeśli są za grube
- Posól i popieprz każdy płat.
- Proszek grzybowy rozetrzyj z oliwą, ilość oliwy może być trochę większa, chodzi o to,aby starczyło na wszystkie zrazy
- Każdy zraz posmaruj cienko mieszaniną grzybów i oliwy
- Połóż po wąskim plastrze słoniny lub boczku oraz 1/4 ogórka
- Zawiń i zepnij wykałaczkami, posól na zewnątrz
- Rozgrzej olej, przesmaż z każdej strony zrazy
- Wlej wino, wsyp drobno pokrojone warzywa (ja użyłem suszu warzywnego)
- Gotuj na średnim ogniu,aż alkohol odparuje (ok 30 min)
- Przykryj i duś do miękkości (ok 30 min)
- Możesz zagęścić sos zasmażką albo mąką kukurydzianą, spróbuj sos i dopraw go solą i pieprzem
- Do dania podaj kaszę lub ziemniaki oraz sałatę
Smacznego !
Bardzo ciekawy przepis, na pewno skorzystam z niego nie raz.
Wygląda to zacnie, aż palce lizać 🙂