Wytrawne racuchy z gęsiną – przystawka

Zbliża się św. Marcina, więc początek cyklu z gęsiną. Na pierwszy rzut przystawka, będzie jeszcze zupa i danie główne. Wszystkie dania można przyrządzić z jednej gęsi i wystarczą na 4 osoby. Przepisy biorą udział w konkursie organizowanym przez czasnagesine.pl  Przystawka jest inspirowana kuchnią duńską,ze wschodnim akcentem w postaci sosu hoi-sin. Do jej wykonania możemy wykorzystać resztki pozostałe po upieczeniu gęsi lub szkieletu gęsi

 

Składniki

ciasto

  • 2 jaja
  • 100g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 200ml mleka

dodatki

  • 2 łyżeczki sosu hoi-sin
  • 8 śliwek węgierek
  • ok 100g upieczonego mięsa z gęsi
  • szczypiorek/dymka

Jak to zrobić?

  1. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywna pianę dodając szczyptę soli
  2. Zmieszaj wszystkie suche składniki ciasta i dolewając mleko wymieszaj na ciasto  uważając, żeby się nie tworzyły kluski
  3. Wmieszaj żółtka, na koniec dodaj pianę z białek lekko mieszając łyżką
  4. Pokrój gęsinę w krótkie paski, śliwki wypestkuj i pokrój w ćwiartki
  5. Usmaż 4 racuchy, wkładając w nie pokrojone w paseczki mięso i śliwki
  6. Podaj z odrobina sosu hoi-sin, posypane szczypiorkiem
Wytrawne racuchy z gęsiną

Wytrawne racuchy z gęsiną

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.