Zimowa, pyszna zupa – soljanka

Pyszny przepis na sytą, zimową zupę – soljankę. Do zrobienia jej zainspirowała mnie Magda Gessler w jednej ze swoich kuchennych rewolucji. Przetestowałem go dziś na większej grupie osób i zdobył uznanie. Zupa ta pochodzi z Rosji i Ukrainy. Jej nazwa nawiązuje do niezbędnego składnika – ogórków kiszonych i soku z ogórków kiszonych. Istnieje wiele przepisów na tę zupę, jest również w wersji rybnej. Wszędzie jest ten fajny słono-kwaśny balans. Nie jest tak kwaśna jak ogórkowa, można ją jeść miskami :). Przepis bazuje na przepisie znalezionym dawno temu w internecie (niestety nie zanotowałem źródła), nieco podkręcony.

Składniki (na 4 osoby)

  • 150g wieprzowiny
  • 150g wołowiny np pręga
  • 1 l wywaru po parzeniu wędzonek lub ugotowaniu wędzonych kości
  • 300g wędzonej wędliny
  • 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy ok 2 łyżki
  • słoik oliwek bez pestek zielonych 75g
  • ewentualnie 2 ziemniaki i cytryna

Jak to zrobić?

  1. Wywar z wędzonek odtłuścić, jeśli po wierzchu pływa dużo tłuszczu. Najłatwiej robi się to wstawiając go do lodówki – tłuszcz się zetnie na smalec i łatwo go wyjąć łyżką.
  2. Mięso podzielić na kawałki ok. 2 cm, zalać zimnym wywarem, dodać liść laurowy, seler, 2 marchewki i pietruszkę
  3. Zagotować i gotować 30 min na średnim ogniu, w międzyczasie szumując
  4. Podczas gdy mięso się gotuje – 1 marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebule posiekać
  5. Usmażyć cebulę na przezroczysto, dodać marchewkę, przesmażyć
  6. Na koniec dodać ogórki starte na tarce jarzynowej i koncentrat, przesmażyć
  7. Wędlinę pokroić na małą kostkę, przesmażyć na drugiej patelni
  8. Z zupy wyjąć warzywa, wrzucić marchewkę z cebulą i ogórkiem, kiełbasę
  9. Jeśli chcesz dodać ziemniaki to dodaj je teraz pokrojone w małą kostkę i gotuj 10 min
  10. Oliwki pokroić na pół, wrzucić do zupy, wlać sok z ogórków
  11. Zagotować całość, gotować 10 min na małym ogniu, wyłączyć gaz, zupa powinna postać kwadrans, można doprawić do smaku sokiem z cytryny
  12. Na talerzu posypać posiekana natką pietruszki
Zimowa, pyszna zupa - soljanka

Zimowa, pyszna zupa – soljanka

SMACZNEGO !

Jeśli Wam smakowało to napiszcie w komentarzach, jeśli macie swój, inny sprawdzony przepis na soljanke to podzielicie się nim.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zimowa, pyszna zupa – soljanka

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.