Jak zrobić dobra zupę fasolową ? Klucz tkwi w składnikach, przepisów jest wiele i wszystkie podobne. Mi się udało zrobić najlepszą fasolową, jaką jadłem w życiu za pomocą prostych składników – w zasadzie z resztek.
Pierwszy składnik to wywar. Ja skorzystałem z wywaru pozostałego po parzeniu wędzonek – dwóch rodzajów kiełbasy, dwóch rodzajów boczku. Wiem, że nie każdy ma taką możliwość. Polecam zatem kupno kawałka wędzonego boczku (nie parzonego, ale surowego) i białej, surowej kiełbasy. Trzeba to sparzyć w niewielkiej ilości wody (ok. 1,5 litra) – tzn. w temperaturze 80-85 stopni (najlepiej jak masz temometr np. do pieczenia misa, jeśli nie to moment, gdy zaczynają się pojawiać pęcherzyki powietrza) przez ok 20-30 minut. Kiełbasę można zjeść od razu, a cieplutki boczuś polecam uwadze, jest pyszny… :). Im bardziej intensywny jest ten wywar (więcej sparzonych wędlin) tym mniej trzeba dodawać. Ja do mojego nie dodałem ani warzyw, ani kostek, ani soli, ani czosnku – był esencjonalny, pachnący, słony…
Drugi składnik to mięsne dodatki – dobra, wędzona kiełbasa i boczek (moze być ten sparzony). Muszą być pachnące, dobrze przyprawione. Dla podkreślenia smaku można dodać czosnek rozgnieciony przez praskę. Całość uzupełniają zioła – majeranek i cząber, które pełnią też rolę wspomagaczy trawienia – wskazane przy potrawach z fasolą. Ja nie zagęszczałem zupy mąką – jest wystarczająco syta i esencjonalna, ale jeśli ktoś lubi to można.
Składniki (na 4 osoby):
- 2 litry wywaru z wędzonki
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- 2 wędzone kiełbaski (ok 200g)
- 2 cebule
- 150 g suchej fasoli
- pieprz
- śmietana słodka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
opcjonalnie:
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 1 łyżka mąki
Jak to zrobić ?
- Namocz fasolę w zimnej wodzie na 24 godziny (ja użyłem drobej fasoli „czarne oczko” czyli Black Eyed Peas – to tak dla fanów muzyki 😉 )
- Odlej wode z fasoli, wrzuć ją do wywaru. Jeśli wywar jest zbyt mało intensywny dodaj obraną włoszczyznę. Jeśli jest jeszcze zbyt wodnisty, ostatecznie dodaj kostkę rosołową na wędzonym boczku. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, majeranek i cząber
- Kiedy fasola będzie miękka wyjmij warzywa, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę.
- Gotuj 15 minut.
- W międzyczasie podsmaż boczek lub słoninę i gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzuć posiekaną cebulę, usmaz na złoto. Jesli chesz,żeby zupa była gęsta i zawiesista wrzuć łyżkę mąki na patelnie i wymieszaj, aż stworzy się zasmażka. Jeśli chcesz możesz dodać pokrojoną, ugotowaną marchew z włoszczyzny.
- Wrzuć zawartośc patelni do zupy, gotuj chwilę, dopraw do smaku pieprzem, ew solą. Zupa powinna intensywna tak, że potrzebuje dodatku śmietany – wlej ją już do talerza.
Wąchaj, smakuj, delektuj się :), jeśli będzie smakować podziel się w komentarzu.
Smacznego !
Fasolowa to jedna z moich ulubionych zup 🙂 Na takim wywarze musiała być pyszna 🙂
Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Fajny przepis, zupełnie inaczej niż fasolowa naszych mam! 😉 A żeby fasola była łatwiejsza do strawienia i przyjaźniejsza dla żołądka – wiadomo, że warzywa strączkowe są dosyć „ciężkie”, warto dodać łyżkę octu jabłkowego do wody, w której moczysz fasolę przed gotowaniem! 😉