Zupa grzybowa opieńkowa


Pyszna zupa z przepisu mojej mamy. Teraz sezon na opieńki i warto sobie ją zrobić.

Składniki :

  • 3 garście ugotowanych opieniek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • kostka rosołowa (ja dałem bulion grzybowy)
  • 1l wody, w której gotowały się opieńki
  • 1 łyżka masła, olej
  • kwaśna śmietana

Jak to zrobić ?

  1. Ugotuj opieńki w osolonej wodzie, odcedź, wodę zostaw (jest ona też świetna jako baza do barszczu czerwonego)
  2. Obraną marchew pokrój w słupki, a ziemniaki w kostkę, wrzuć do wody po opieńkach
  3. Zagotuj
  4. Na oleju i maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę
  5. Wrzuć ją do wody z warzywami, dodaj kostkę, gotuj,aż wszystko będzie miękkie
  6. Dodaj grzyby, chwile gotuj, dopraw pieprzem
  7. Podawaj z łyżeczką kwaśnej śmietany
Zupa grzybowa opieńkowa

Zupa grzybowa opieńkowa

Smacznego !

3 thoughts on “Zupa grzybowa opieńkowa

Dodaj komentarz