Kremowa i aksamitna zupa jarzynowa, z aromatycznymi dodatkami. Przepis prosty i tani do zrobienia. Jest co prawda jeden droższy składnik,ale używa się go niewiele. Dodatek topinamburu dodaje ciekawy smak. Jeśli go nie dostaniecie można użyć trochę więcej selera. Z podanej porcji wychodzi około 2 litry zupy-czyli na 6-8 osób.
Składniki
- 3 marchwie
- 3 pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- mały seler
- kawałek pora
- liśc laurowy
- garść topinamburu
- 200g serka topionego, bez dodatków, ew z pieczarkami
- rzeżucha lub szczypiorek
- oliwa truflowa – 1 łyżeczka na porcję
- ew. grzanki do podania
Jak to zrobić?
- Warzywa po obraniu i wyczyszczeniu pokroić na kawałki i zagotować wraz z liściem laurowym. Gotować 30 min
- Wyjąć liść laurowy, por i marchew
- Zmiksować blenderem, dodać serki topione i podgrzewając i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Można poprawić blenderem
- Doprawić solą i pieprzem, powinno być lekko pikantne
- Wydając w talerzu wlać łyżeczkę oliwy truflowej i posypać rzeżuchą lub szczypiorkiem
Prawda, że proste?
SMACZNEGO!
Pingback: Zupa krem z kiszonej kapusty - Najsmaczniejszy Blog