Zupa krem pietruszkowo-piniowa z serem feta

Przepis ten pochodzi tak jak poprzedni z portalu politikena. Zupa ma ciekawy delikatny smak, w sumie jest na wodzie,chociaz nie do końca jest dietetyczna…

Składniki (na 3-4 osoby)

  • 100g orzeszków piniowych
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 jabłko pokrojone w grubą kostkę
  • duży pęczek natki pietruszki – ok 100g posiekany grubo razem z łodyżkami
  • łyżka sosu rybnego
  • 1l wody
  • 50-100ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sok i skórka (drobno pokrojona) z cytryny
  • 100g twardego sera feta (podobno lepszy owczy lub kozi)
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Jak to zrobić?

  1. Usmaż cebulę, czosnek, pinię i jabłko w oliwie na małym ogniu przez 10-15 min aż cebula bedzie miękka,a orzeszki troche sie zarumienią, posól, popieprz
  2. Dodaj gorącą wodę, sos rybny i pietruszkę, zagotuj
  3. Gotuj na mocnym ogniu 4-5 min az pietruszka zmięknie
  4. Zmiksuj wszystko wraz z oliwą extra virgin
  5. Dopraw solą, pieprzem, ew sosem rybnym
  6. Przed podaniem wymieszaj z sokiem cytrynowym i skórką, do talerza włóż parę kostek fety

 

Zupa pietruszkowo-piniowa

 

Smacznego !

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.