Przepis ten pochodzi tak jak poprzedni z portalu politikena. Zupa ma ciekawy delikatny smak, w sumie jest na wodzie,chociaz nie do końca jest dietetyczna…
Składniki (na 3-4 osoby)
- 100g orzeszków piniowych
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 jabłko pokrojone w grubą kostkę
- duży pęczek natki pietruszki – ok 100g posiekany grubo razem z łodyżkami
- łyżka sosu rybnego
- 1l wody
- 50-100ml oliwy z oliwek extra virgin
- sok i skórka (drobno pokrojona) z cytryny
- 100g twardego sera feta (podobno lepszy owczy lub kozi)
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Jak to zrobić?
- Usmaż cebulę, czosnek, pinię i jabłko w oliwie na małym ogniu przez 10-15 min aż cebula bedzie miękka,a orzeszki troche sie zarumienią, posól, popieprz
- Dodaj gorącą wodę, sos rybny i pietruszkę, zagotuj
- Gotuj na mocnym ogniu 4-5 min az pietruszka zmięknie
- Zmiksuj wszystko wraz z oliwą extra virgin
- Dopraw solą, pieprzem, ew sosem rybnym
- Przed podaniem wymieszaj z sokiem cytrynowym i skórką, do talerza włóż parę kostek fety
Smacznego !