Zupa krem z kiszonej kapusty

Zupa krem z kiszonej kapusty może wydawać się dziwnym pomysłem, ale jest jedną z najsmaczniejszych zup, jakie odkryłem w ostatnich latach. Nie jest typowym, kwaśnym kapuśniakiem. Ma świetny balans między kwasem kapusty, gładkością śmietany i wędzonką. Przepis znalazłem w książce, którą kiedyś kupiłem w Niemczech na wyprzedaży – poświęconą wyłącznie kiszonej kapuście.

Gorąco zachęcam do spróbowania !

Na pewno do niej jeszcze wrócicie.

Składniki:

  • 2 szalotki lub duża cebula
  • 50g boczku wędzonego (gruby plaster)
  • łyżka masła
  • 2 pory lub 1 duży (tylko biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 300g kapusty kiszonej
  • 3/4l bulionu mięsnego (drobiowy, wołowy)
  • 250g śmietany 18%
  • sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
  • wędzona ryba lub wędzona kiełbasa
  • natka pietruszki

Jak to zrobić ?

  1. Cebulę i boczek pokrój na drobne kawałki, podsmaż w garnku na maśle
  2. Por posiekaj dość drobno, ziemniaki w małą kostkę. Wrzuć do garnka i przesmaż aż się lekko zezłoci. Ważne jest, aby ziemniaki się przesmażyły, ponieważ będą się gotować w kwaśnej wodzie (która nie sprzyja ich gotowaniu)

  1. Wlej bulion, wrzuć kapustę kiszoną, gotuj na małym ogniu 30-40 min, aż będzie miękka
  2. Dodaj śmietanę – jeśli jest prosto z lodówki – trzeba dodać trochę gorącej zupy i wymieszać, żeby ją zahartować.
  3. Zmiksuj na gładko, dopraw (jeśli trzeba) solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać gałkę muszkatołową startą (najpierw spróbuj bez tego).
  4. Do zupy wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę lub kawałeczki ryby wędzonej (bardzo podnosi smak), posyp natką pietruszki

Smacznego ! Jeśli przepis Ci zasmakuje podziel się linkiem w mediach społecznościowych !

Możesz tez spróbować zupy krem z białych warzyw korzeniowych z obłędnym aromatem truflowym !

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.