Zupa krem z porów i pietruszki

Przepis na zupę krem, która nie jest nudna jak typowa porowa, bo zaostrzona kwaskiem i na dodatek można ją odgrzewać, bo nie jest bardzo gęstym kremem. Przepis pochodzi od duńskiego kucharza, ale niestety nie pamiętam skąd dokładnie. Do roboty zatem… 🙂

Składniki (na 4 osoby):

  • 4 duże pory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek octu jabłkowego lub białego winnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 1 duży pęczek natki pietruszki

Jak to zrobić?

  1. Pory należy oczyścić, obciąć zieloną cześć i pokroić na pół i potem w plasterki
  2. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na przezroczysto razem z czosnkiem, tymiankiem.
  3. Dodać pory i smazyć na słabym ogniu,az będą zupełnie miękkie, nie moga się zbrązowić
  4. Zwiększyć ogień, dodac wino i ocet. Gotuj, aż ciecz odparuje
  5. Dodaj gorący bulion i śmietanę, gotuj na małym ogniu 10 minut
  6. Jeśli nie masz zamiaru zjeść teraz całości – odlej część,która ma być nie zjedzona i wstaw do lodówki
  7. Usuń gałązki tymianku – jeśli były dodane, zblenduj blenderem
  8. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, zagotuj zupę.
  9. Przed wydaniem spróbuj- być może trzeba ją dokwasić octem-tylko,żeby złamało smak
Przepis na zupa krem porowo-pietruszkowa

Zupa krem porowo-pietruszkowa

 

Smacznego !

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.