Zupa krem ziemniaczano – selerowa

Mimo,że wydaje się banalna, zupa ta ma ciekawy, delikatny i wyrafinowany smak. Lekki smak selera połączony z nutką słodko-kwaśną. Przepis przypadkowo znalazłem na stronach…. Lidla. Dziś go wypróbowałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Zupy jest na 2 dni,ale.. ciągle chodzę i ją podjadam 🙂

Składniki (na 4 osoby) :

  • 350 g cebuli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml czerwonego wina (jeśli dasz białe będzie ładniejszy kolor)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 750 g ziemniaków
  • 250 g selera
  • 1 l bulionu (może być z proszku- warzywny, drobiowy)
  • gałka muszkatołowa
  • kwaśna śmietana
  • kilka plastrów szynki tyrolskiej lub boczku wędzonego

Jak to zrobić ?

  1. Skarmelizuj na patelni cukier i dodaj masło
  2. Podsmaż na tym pokrojoną drobno cebulę, aby była przezroczysta
  3. Wlej na patelnie wino i ocet, podduś 7-10 min
  4. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i seler, przesmaż chwilę
  5. Całość wrzuć do gorącego bulionu, zagotuj i gotuj ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie
  6. Zmiksuj, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową
  7. Na oliwie podsmaż pokrojoną szynkę lub boczek na chrupko
  8. Podaj ze śmietaną i podsmażonym boczkiem
Zupa krem ziemniaczano - selerowa

Zupa krem ziemniaczano - selerowa

Smacznego !

One thought on “Zupa krem ziemniaczano – selerowa

  1. Ciekawe zestawienie składników. Jeszcze nie robiłam żadnej zupy-krem z dodatkiem wina i octu balsamicznego. Ciekawa jestem smaku zupy ztakimi dodatkami. Koniecznie do wypróbowania.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.