Mimo,że wydaje się banalna, zupa ta ma ciekawy, delikatny i wyrafinowany smak. Lekki smak selera połączony z nutką słodko-kwaśną. Przepis przypadkowo znalazłem na stronach…. Lidla. Dziś go wypróbowałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Zupy jest na 2 dni,ale.. ciągle chodzę i ją podjadam 🙂
Składniki (na 4 osoby) :
- 350 g cebuli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 100 ml czerwonego wina (jeśli dasz białe będzie ładniejszy kolor)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 750 g ziemniaków
- 250 g selera
- 1 l bulionu (może być z proszku- warzywny, drobiowy)
- gałka muszkatołowa
- kwaśna śmietana
- kilka plastrów szynki tyrolskiej lub boczku wędzonego
Jak to zrobić ?
- Skarmelizuj na patelni cukier i dodaj masło
- Podsmaż na tym pokrojoną drobno cebulę, aby była przezroczysta
- Wlej na patelnie wino i ocet, podduś 7-10 min
- Dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i seler, przesmaż chwilę
- Całość wrzuć do gorącego bulionu, zagotuj i gotuj ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie
- Zmiksuj, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową
- Na oliwie podsmaż pokrojoną szynkę lub boczek na chrupko
- Podaj ze śmietaną i podsmażonym boczkiem
Smacznego !
Ciekawe zestawienie składników. Jeszcze nie robiłam żadnej zupy-krem z dodatkiem wina i octu balsamicznego. Ciekawa jestem smaku zupy ztakimi dodatkami. Koniecznie do wypróbowania.