Zupa rybna z koprem włoskim

Lekka zupa warzywno-rybna z charakterystycznym smaczkiem kopru włoskiego. Może przypaść do gustu również osobom,które nie przepadają za rybnym smakiem. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rzeczpospotlitą „Podróże kulinarne-kuchnia francuska”, z moimi modyfikacjami.

Składniki  (na 4 osoby) :

  • 1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego – grubo pokrojona lub 2 łyżeczki nasion – zmiażdżonych w moździerzu
  • 1 duża cebula grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 0,75 l wywaru rybnego
  • 1 szklanka wytrawnego, białego wina
  • 6 pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę (900g) lub 2 puszki pomidorów pelati
  • 500g filetów białej ryby o zwartym mięsie
  • kilka dużych krewetek
  • natka pietruszki
  • oliwa

Jak to zrobić ?

  1. W średnim garnku podgrzej oliwę, podsmaż na tym cebulę, czosnek i koper włoski-aż zmiękną. Ja ponieważ nie mogłem dostać kopru dałem zmiażdzone nasiona i pół selera
  2. Dodaj wywar rybny, wino i 2/3 pomidorów (jeśli są z puszki to wszystkie). zagotuj i gotuj 10 min na wolnym ogniu bez przykrycia
  3. Włóż rybę do zupy i gotuj 15  min pod przykryciem-aż będzie miękka. Wyjmij, podziel filety i włóż do talerzy.
  4. Włóż krewetki i gotuj 3 min, wyjmij z zupy, obierz
  5. Zupę zmiksuj. Wlej do talerzy, posyp natką i pozostałymi pomidorami, włóż krewetki

Zupa rybna z koprem włoskim

Smacznego !

2 thoughts on “Zupa rybna z koprem włoskim

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.