Lekka zupa warzywno-rybna z charakterystycznym smaczkiem kopru włoskiego. Może przypaść do gustu również osobom,które nie przepadają za rybnym smakiem. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rzeczpospotlitą „Podróże kulinarne-kuchnia francuska”, z moimi modyfikacjami.
Składniki (na 4 osoby) :
- 1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego – grubo pokrojona lub 2 łyżeczki nasion – zmiażdżonych w moździerzu
- 1 duża cebula grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 0,75 l wywaru rybnego
- 1 szklanka wytrawnego, białego wina
- 6 pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę (900g) lub 2 puszki pomidorów pelati
- 500g filetów białej ryby o zwartym mięsie
- kilka dużych krewetek
- natka pietruszki
- oliwa
Jak to zrobić ?
- W średnim garnku podgrzej oliwę, podsmaż na tym cebulę, czosnek i koper włoski-aż zmiękną. Ja ponieważ nie mogłem dostać kopru dałem zmiażdzone nasiona i pół selera
- Dodaj wywar rybny, wino i 2/3 pomidorów (jeśli są z puszki to wszystkie). zagotuj i gotuj 10 min na wolnym ogniu bez przykrycia
- Włóż rybę do zupy i gotuj 15 min pod przykryciem-aż będzie miękka. Wyjmij, podziel filety i włóż do talerzy.
- Włóż krewetki i gotuj 3 min, wyjmij z zupy, obierz
- Zupę zmiksuj. Wlej do talerzy, posyp natką i pozostałymi pomidorami, włóż krewetki
Smacznego !
Bardzo interesująca śmietanka towarzyska znajduje się w jednej zupie : Koper włoski, pomidory, ryby, białe wino, a krewetki dodają im wszystkim uroku 🙂
Fajne podejście do sprawy.. mamy prawie takie samo zdanie.