Przepis na podstawie duńskiego, nieco przeze mnie zmodyfikowany. W sumie prosty, trzeba mieć tylko bulion rybny.
Składniki
- 1 kg mieszanych, chudych ryb (wypatroszonych)
- 200g krewetek
- 200g mieszanki owoców morza lub małży
- 2 cebule
- 1 por
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 bulwa kopru włoskiego (użyłem zmiażdżonych nasion)
- puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 butelki białego wina
- 1 l bulionu rybnego (użyłem koncentratu w proszku)
- szczypta szafranu
- 3 liście laurowe
- pęczek tymianku lub sporo suszonego
- dowolna anyżówka (użyłem pastis)
Jak to zrobić?
- Podziel ryby na mniejsze kawałki, razem z płetwami, ew głowami. Ja kupiłem dorsza, płoć i flądrę. Warzywa oczyść i pokrój w mniejsze kawałki
- Rozgrzej olej w dużym rondlu, przesmaż rybę. Nie szkodzi,że rozpadnie się w kawałki, trzeba ją też odskrobywać od dna. Chodzi tylko o wywar, mięso,ości itp. zostaną wyrzucone
- Wrzuć warzywa i przesmaż razem z rybą
- Dodaj koncentrat, pomidory, wino, bulion, liście laurowe, tymianek, zagotuj i gotuj 25 min
- Odcedź na sicie wyciskając dobrze, przelej do innego garnka
- Rozmiękcz szafran w zupie, dodaj do zupy, wrzuć krewetki i owoce morza i gotuj 5 min
- Dopraw solą, pieprzem i anyżówką
- Do zupy podaj grzanki i majonez czosnkowy
Smacznego !