Zupa rybna

Przepis na podstawie duńskiego, nieco przeze mnie zmodyfikowany. W sumie prosty, trzeba mieć tylko bulion rybny.

Składniki

  • 1 kg mieszanych, chudych ryb (wypatroszonych)
  • 200g krewetek
  • 200g mieszanki owoców morza lub małży
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 bulwa kopru włoskiego (użyłem zmiażdżonych nasion)
  • puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 butelki białego wina
  • 1 l bulionu rybnego (użyłem koncentratu w proszku)
  • szczypta szafranu
  • 3 liście laurowe
  • pęczek tymianku lub sporo suszonego
  • dowolna anyżówka (użyłem pastis)

Jak to zrobić?

  1. Podziel ryby na mniejsze kawałki, razem z płetwami, ew głowami. Ja kupiłem dorsza, płoć i flądrę. Warzywa oczyść i pokrój w mniejsze kawałki
  2. Rozgrzej olej w dużym rondlu, przesmaż rybę. Nie szkodzi,że rozpadnie się w kawałki, trzeba ją też odskrobywać od dna. Chodzi tylko o wywar, mięso,ości itp. zostaną wyrzucone
  3. Wrzuć warzywa i przesmaż razem z rybą
  4. Dodaj koncentrat, pomidory, wino, bulion, liście laurowe, tymianek, zagotuj i gotuj 25 min
  5. Odcedź na sicie wyciskając dobrze, przelej do innego garnka
  6. Rozmiękcz szafran w zupie, dodaj do zupy, wrzuć krewetki i owoce morza i gotuj 5 min
  7. Dopraw solą, pieprzem i anyżówką
  8. Do zupy podaj grzanki i majonez czosnkowy

Smacznego !

zupa rybna

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.