Zupa z makaronem soba

Drugi z przepisów ze spotkania Oliwkowego. Kiedyś podawałem tę zupę w mojej restauracji, cieszyła się powodzeniem, ja mogę ją jeść parę razy w tygodniu.  Zupa ma słodko-słony i pikantny smak. Pewnie jest niezdrowa jak większość smacznych rzeczy…

Składniki:

Kaeshi: (na ok. 1,5 litra)

  • 1 litr japońskiego sosu sojowego
  • 180ml mirinu (hon-mirin, z alkoholem), ja dałem półsłodkie białe wino, nie ma to dużego wpływu na smak
  • 150-200g cukru

Zupa:

  • 2 l dashi (ew. chudego bulionu,bez tłuszczu)
  • 250ml kaeshi
  • gryczany makaron nitki (soba)
  • zblanszowane warzywa (kostki selera,brokuły,kalafior,marchewka,grzyby, wodorosty itp)
  • pocięte w cienką julienne marchewka, rzodkiew japońska, seler itp
  • posiekana natka kolendry (opcjonalnie)
  • sichimi toragashi, ew. pieprz cayenne

Jak to zrobić?

  1. Zrób kaeshi: wlej wino/mirin do garnka, zagotuj i troche odparuj,żeby alkohol się ulotnił, rozpuść cukier. Ja lubie dość słodką zupę,więc daje ok 200g, ale lepiej dać mniej i spróbować. Zawsze można tez dosłodzić gotowa zupę
  2. Wlej sos sojowy i podgrzej,ale nie zagotuj, jak tylko zaczną się pojawiac bąbelki zestaw z ognia. Jeśli pojawi się piana zbierz ją. Taki koncentrat po schłodzeniu można przechowywać w lodówce przez pare miesięcy.
  3. Ugotuj makaron, zblanszuj warzywa w małych kawałkach, przygotuj warzywa julienne, kolendrę
  4. Zrób bulion (rozpuść dashi we wrzątku), wlej odpowiednią ilość kaeshi, ew dosłódź do smaku. Zupa powinna byc gorąca,ale nie wrząca
  5. Do miseczki włóż makaron i zblanszowane warzywa, wlej zupę, na górę wsyp trochę warzyw w julienne,kolendry , na koniec posyp sichimi albo grubo zmielonym chilli, pieprzem kajeńskim

Uprzedzam,że trudno tę zupę zjeść elegancko – potrafi chlapnąć , a ponieważ to sos sojowy to zostawia plamy,więc chyba najlepiej z miseczką blisko ust. Można zrobić wersję z pociętą, upieczoną piersią kurczaka, rybą itp.

Zupa z makaronem soba

Smacznego !

ITADAKIMASU !

2 thoughts on “Zupa z makaronem soba

    • Zyczę smacznego. Nigdy nie przypuszczałem,że będzie mi smakować zupa, która jest słodkawa,ale tak jest …
      Poza tym… mam słoiczek kaeshi w lodówce i w każdej chwili moge ją zrobić 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.