Menu z białą gęsią owsianą – Restauracja Pastela, Poznań

Czas na gęsinę ! Menu z białą gęsią owsianą z Kołudy Wielkiej zagościło w restauracji Pastela w Poznaniu. Dzięki uprzejmości właścicieli miałem okazję wraz z miłym towarzystwem degustować tegoroczną twórczość szefa kuchni- Marcina Michalskiego. Menu było przekrojowe, pokazujące talent Marcina i jego kreatywność, a także to, ile różnych potraw można z jednej gęsi przyrządzić.

Oprócz omówionych poniżej dań próbowałem również pasztetu z gęsi o smaku wręcz uzależniającym 🙂 oraz smalcu gęsiego z mocno kiszonymi ogórkami. Gęsina jest trochę niewdzięcznym surowcem dla restauracji, ponieważ jako pieczeń nie nadaje się do odgrzewania – trzeba trochę pomyśleć, jak ją prawidłowo zagospodarować. Restauracji Pastela to się niewątpliwie udało, co zobaczycie poniżej.

 

Galareta z gęsiny, z antonówką zakwaszona sokiem z buraka

Na początku zastanawiałem się jak może smakować galareta z gęsiną, ale… to w końcu galareta drobiowa. Była wypełniona solidną ilością mięsa i plastrami jabłek. Ładnie i nietypowo podane. Smak.. hm… był poprawny – jak galareta, mi natomiast brakowało wyraźnego akcentu – czosnku, soli, albo kwasu. Następne dania zrekompensowały te braki.

Galareta z gęsiny, z antonówką zakwaszona sokiem z buraka - Restauracja Pastela Poznań

Galareta z gęsiny, z antonówką zakwaszona sokiem z buraka – Restauracja Pastela Poznań

Duszone gęsie serca z pulpecikami z soczewicy i kopytkami

Duszone serca gęsie o doskonałej konsystencji – ani za miękkie, ani za twarde. Towarzyszą temu mięciutkie kopytka, pyszny sos pieczeniowy i kulki z soczewicy o wyraźnym, lekko pikantnym smaku. Słowem – różnorodność w smakach i fakturze. Przy tym daniu nie sposób się nudzić 🙂

Duszone gęsie serca z pulpecikami z soczewicy i kopytkami - restauracja Pastela Poznań

Duszone gęsie serca z pulpecikami z soczewicy i kopytkami – restauracja Pastela Poznań

Rosół z gęsiny z pietruszkowymi kluseczkami, marchwią i czosnkiem

Wyjątkowy rosół – ze względu na smak i kolor (i nie jest to rosół ze Shreka 😉 ). Jest inny od rosołu z kurczaka, ma mocniejszy smak, na dodatek podkręcony masłem i czosnkiem. Pietruszka podana w postaci kluseczek, bo podobno niektórzy nie lubią pływających gałązek. Są jędrne, lekko pietruszkowe – niektóre rodziny przychodzą z dziećmi specjalnie na te kluseczki.

Rosół z gęsiny z pietruszkowymi kluseczkami, marchwią i czosnkiem - restauracja Pastela Poznań

Rosół z gęsiny z pietruszkowymi kluseczkami, marchwią i czosnkiem – restauracja Pastela Poznań

Plastry gęsiej piersi z puree dyniowym z tymiankowym burakiem

Mocno i dobrze upieczone piersi, ale nadal soczyste. Słowem – pieczona gęsina 100% :), do tego bogata gama smaków – słodkawe buraki i lekko pikantne puree z dyni z dodatkiem imbiru. Nie przepadam za dynią, ale w tym wydaniu mi smakowała. Całość uzupełniona sosem pieczeniowym dodającym słoności. Kilka smaków połączonych w jednym daniu – czyli to, co kuchnia lubi najbardziej 🙂

Plastry gęsiej piersi z puree dyniowym z tymiankowym burakiem - restauracja Pastela Poznań

Plastry gęsiej piersi z puree dyniowym z tymiankowym burakiem – restauracja Pastela Poznań

Gęsie udo w cieście francuskim z kaszą gryczaną, jarmuż z wielkopolskim serem smażonym

Ciekawie podane udo gęsie – najpierw pieczone, potem opakowane w ciasto francuskie i zapieczone do podania. Opakowanie to powoduje zamknięcie szczelne mięsa i zatrzymanie wilgoci, dzięki temu nie wysycha przy odgrzewaniu. Po otworzeniu skorupki bucha aromatyczna para. Mięso jest ciekawie doprawione, z odrobiną cynamonu – daje interesujący posmak. Do tego wyjątkowo smaczny jarmuż i troszkę wyżej wspomnianego sosu.

Gęsie udo w cieście francuskim z kaszą gryczaną, jarmuż z wielkopolskim serem smażonym - restauracja Pastela Poznań

Gęsie udo w cieście francuskim z kaszą gryczaną, jarmuż z wielkopolskim serem smażonym – restauracja Pastela Poznań

Pokaz rozbioru gęsi

Dodatkowym elementem kolacji był pokaz rozbioru tuszy gęsiej w wykoaniu Marcina Michalskiego. Już po pierwszych ruchach nożem było widac jego wprawę i doświadczenie – takiej szybkości i precyzji nie nabywa się ogladając programy kulinarne. Tylko w tym sezonie – od św. Marcina Pastela wydała tysiące dań z gęsiny. Całość rozbioru trwała trochę ponad 5 minut plus komentarz. Marcin podpowiadał do czego najlepiej użyć poszczególne części tuszki – do wywaru, pasztetu, pieczenia….

Pokaz rozbioru gęsi - Marcin Michalski - Pastela Poznań

Pokaz rozbioru gęsi – Marcin Michalski – Pastela Poznań

Pokaz rozbioru gęsi - Marcin Michalski - Pastela Poznań

Pokaz rozbioru gęsi – Marcin Michalski – Pastela Poznań

Całości uczty towarzyszyły ciekawie dobrane wina sprowadzone przez firmę Partner Center, które serwował sommelier Karol Korolkiewicz. Ich charakter był dopasowany do potrawy tak, aby były ciekawym przerywnikiem, ale nie zagłuszały smaku potrawy. Wraz ze mną smakowali m.in. – Grażyna z bloga grazynagotuje.pl oraz Juliusz Podolski – Kulinarny Turysta, który zawsze potrafi spotkanie ubarwić ciekawymi informacjami kulinarnymi. Relację Grażyny możecie przeczytać w tym wpisie.

Pastela w tym roku serwuje nam ciekawy i różnorodny zestaw dań z gęsiny – dbając o to, aby szanować mięso i wykorzystać całą tuszę. Każdy znajdzie coś dla siebie, a poza jedzeniem inspirację jak ciekawie można przyrządzić gęś w domu.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.