Restauracje Nifty No 20 i Pastela- Poznań Restaurant Week „Kontrasty” 04-08-2014

Restauracje w Poznaniu warte odwiedzenia – kolejna edycja Restaurant Week daje nam możliwość spróbowania co potrafią szefowie kuchni. Tym razem na czas wiedziałem o imprezie, postaram się zatem odwiedzić wszyskie interesujące mnie lokale. Uczta dla podniebienia i wzroku również… W środę zrobię wyjątek, poniewaz wybieram sie na dawno umówiona wizyte do Momo. Tym razem relacje podziele na części. Oto pierwsza.

Dziś udało mi sie spróbowac propozycji dwóch lokali – Nifty No 20 w nowootwartym hotelu Puro oraz starych znajomych z Pasteli.

Restauracja Nifty No 20, ul Żydowska 20, Poznań

Restauracja Nifty No 20, ul Żydowska 20, Poznań

Restauracja Nifty No 20, ul Żydowska 20, Poznań

Byłem bardzo ciekawy tego miejsca, bo hotel wyróżnia się z daleka nowoczesną, odważną architekturą, która mi osobiście się podoba. Restauracja jest spora, zaaranżowana w różnego rodzaju stoły i stoliki sprzyjające małej prywatności gości. Jeden ze stołów jest „rozrywkowy” tzn. są na nim magazyny do czytania, gry planszowe, a nawet (świetny pomysł!) listwy zasilające, gdzie można podłączyć komputer oraz różnego rodzaju ładowarki do telefonów. Czasem na spotkaniu biznesowym ktoś oddałby „pół królestwa za ładowarkę”. Ale więcej o samym lokalu przy okazji recenzji, ponieważ wybieram się do niego na lunch.

  • Consommé z pomidorów, uszko drobiowe

Rzadko taką pomidorową można spotkać w restauracji. Szczerze mówiąc tylko raz ją jadłem, ale wtedy… robiłem ją sam. Pomidorowa esencja w czystej postaci, naturalnie kwaśna, ale nie kwasem soku pomidorowego z butelki. Smak świetnie zbalansowany pomiędzy kwasem, słonością i słodyczą. Dodatkiem było uszko (a właściwie ucho biorąc pod uwagę grubość ciasta…), nadzienie było gotowane o konsystencji pasty… trudno coś więcej o nim powiedzieć, bo było tego za mało, no i zakute w tę zbroję z ciasta…

Consomme pomidorowe - Restauracja Nifty No 20, ul Żydowska 20, Poznań

Consomme pomidorowe – Restauracja Nifty No 20, ul Żydowska 20, Poznań

  • Grillowany sandacz, puree z dyni, szpinak, por

Piękna kompozycja, nie tylko wizualnie. Z daleka danie pachniało masłem, ryba świeżo usmażona, z chrupiącą skórką, umiejętnie nacięta, aby się nie zdeformowała. Puree było zachwycające, mimo, że ja nie lubię dyni. Lekko słodkie, aksamitne. Do tego por, który był uduszony w marynacie i stanowił ostro-kwaśny kontrast do reszty potrawy. Szpinak był tylko kontrastem kolorystycznym, bo szpinak jak to szpinak nie posiada specjalnego smaku, a tutaj nie był ostrzony np. czosnkiem.

Grillowany sandacz, puree z dyni, szpinak, por-Restauracja Nifty No 20, Poznań

Grillowany sandacz, puree z dyni, szpinak, por-Restauracja Nifty No 20, Poznań

Niewątpliwie szef kuchni ma poczucie smaku i odwiedzę ten lokal na cały posiłek.

Restauracja Pastela, Poznań, ul. 23 Lutego 40

Pastela postarała się, żeby temat przewodni „kontrasty” był potraktowany z należytą uwaga – jak spojrzycie na zestaw składników… zapowiada się ciekawie

  • Chłodnik pomarańczowy z imbirem, bazylią zielonym pesto z rukoli oraz kruszonym lodem

Byłem ciekaw co wyjdzie z tak piorunującej mieszanki – czy coś owocowego, czy coś warzywnego… Wyszło owocowe. Pomarańczowy, nie za słodki, zaostrzony imbirem, ale nie dominującym w smaku. Dodatki ziołowe powodują, że danie jest trochę wytrawne, ale nie ścinają owocowego smaku. Dobre, letnie, orzeźwiające. Nie do końca tylko rozumiem pomysł Marcina z tym lodem, chyba, że chodziło o dekorację. Dużo pokruszonego lodu pływa po wierzchu, co powoduje, że nie da się tego spożyć normalnie, bo zimny lód o smaku wody wpada do ust i nie wiadomo co z nim zrobić – masz dwa wyjścia – poczekać, aż się roztopi (być może taki był zamiar), albo wyjąć do łyżką (co ja zrobiłem i być może po to jest podana). Przydałby się instruktaż kelnerki do tej potrawy.

Chłodnik pomarańczowy z imbirem, bazylią zielonym pesto z rukoli oraz kruszonym lodem- restauracja Pastela, Poznań

Chłodnik pomarańczowy z imbirem, bazylią zielonym pesto z rukoli oraz kruszonym lodem- restauracja Pastela, Poznań

  • Pierś z kurczaka faszerowana śliwką, kolendrą, rozmarynem i tymiankiem serwowana na cukiniowej tagiatelle z czosnkiem i cytryna na palonych migdałach, nasionach słonecznika i mixem micro ziół

Tutaj symfonia kontrastów była konkretna – mocno ziołowe mięso naprzeciw słodkiej śliwki, chrupiące cukinie naprzeciw orzechowego posmaku prażonych płatków migdałów i pestek słonecznika. Do tego ładne ozdoby z ziół i troszkę pesto. Szczególnie cukinia była pyszna – łagodnie przyprawiona, al dente.
    Pierś z kurczaka faszerowana śliwką, kolendrą, rozmarynem i tymiankiem-Restauracja Pastela, Poznań

Pierś z kurczaka faszerowana śliwką, kolendrą, rozmarynem i tymiankiem-Restauracja Pastela, Poznań

Zapraszam na kolejną część relacji z tego wydarzenia
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.