Pieczony łosoś z rukolowym pesto i kaszą jaglaną

Przepis na obiad – pyszny, łatwy i zdrowy. Jeśli nie jedliście jeszcze łososia przyrządzanego w niskich temperaturach to może się okazać wasz najsmaczniejszy łosoś w życiu. Dla mnie przynajmniej tak jest. Jest niezwykle delikatny i miękki i ma inny smak niż taki pieczony na gorąco czy smażony. Towarzyszy mu kasza jaglana, którą możecie też zastąpić polentą, ew. puree ziemniaczanym. Pikantnym akcentem jest rukolowo-dyniowe pesto. Razem tworzą kompozycję we włoskich, narodowych barwach

Składniki (na 4 osoby)

  • 800g filetu z łososia ze skóra
  • garść gruboziarnistej soli morskiej (nie można użyć drobnej soli, bo będzie niejadalne)
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 100g suszonych pomidorów w oleju
  • 60g rukoli Fit&Easy
  • 30g pestek dyni
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól zwykła

Jak to zrobić?

  1. Nagrzej piekarnik do 75 stopni, bez termoobiegu. Sprawdź czy łosoś nie ma ości, ew. usuń je
  2. Połóż łososia skórą do dołu i posyp solą oraz skrop oliwą (3 łyżki), piecz 50-60 minut. W miejscach, gdzie filet jest cieńszy daj mniej soli
  3. W tym czasie ugotuj kaszę -umyj ją w zimnej wodzie, zagotuj 2,5 szklanki posolonej lekko wody i na wrzątek wrzuć kaszę
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20 min, nie mieszając
  5. Pomidory zmiksuj blenderem
  6. Rukolę zmiksuj wraz z pestkami dyni, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i miód
  7. Z ugotowanej kaszy wytnij kształt (np obręczą) i ułóż na przemian z warstwą pomidorów
  8. Na talerzu ułóż łososia, wcześniej oskrobanego z nadmiaru soli, do tego kaszę z pomidorami i trochę rukolowego pesto
Pieczony łosoś z rukolowym pesto i kaszą jaglaną

Pieczony łosoś z rukolowym pesto i kaszą jaglaną

SMACZNEGO!

Napisz w komentarzu jak smakowało 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz