Chłodnik pomidorowo-arbuzowy to bardzo prosty przepis, świetny na lato – jest modyfikacją hiszpańskiego gazpacho, dodatek arbuza sprawia, że jest mniej kwaśny. Smak można sobie dobrać w kierunku bardziej pikantnego lub łagodnego. Jego wykonanie zajmie najwyżej kilkanaście minut-obranie warzyw i zmiksowanie.
Składniki:
- 700g arbuza
- 4 duże pomidory obrane ze skórki
- 1 mały, obrany ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- garść listków mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- szczypta kuminu zmielonego
- kromka chleba pszennego bez skórki namoczona w wodzie
Jak to zrobić ?
- Zblenduj wszystkie składniki oprócz mięty, wstaw do lodówki na 4 godziny
- Po wyjęciu dopraw ewentualnie pieprzem i solą, na wierzch wrzuć parę listków mięty i skrop oliwą. Można podawać z grzankami, kawałkami arbuza. Zamiast arbuza można spróbować np. melon lub truskawki
Przepis pochodzi z duńskiej gazety o wyposażeniu domu-jak ktoś chce poczytać w oryginale – to proszę 🙂