Puszysty omlet z ziołowymi dodatkami – krwawnikiem i pietruszką jest podstawą dania, któremu jednak smak nadaje wątróbka. Całość ma korzenny smak wątróbki i gałki muszkatołowej, który dobrze pasuje do słodowych i karmelowych nut piwa koźlak (bock). Goryczka i świeżość natki pietruszki łamie całą kompozycję i nie pozwala się znudzić smakami. Proste danie, do przygotowania w pół godziny, a nawet krócej.
Przepis bierze udział w konkursie Kulinarne inspiracje z Love Beer!
Składniki (na 2 osoby):
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki maki pszennej
- szczypta soli
- 200g wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- 10 listków krwawnika
Jak to zrobić?
- Przygotuj mus z wątróbki – opłucz je pod zimną wodą, wytnij żyłki i inne nieapetyczne elementy, lekko osusz
- Cebulę obierz i pokrój drobno
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, jak się podgrzeje wrzuć cebulę.
- Smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
- Wrzuć wątróbki, smaż minutę na jednej stronie i dwie minuty na drugiej stronie. Uwaga ! wątróbki pryskają i strzelają – przykryj patelnię. Pamiętaj, aby ich nie solić, bo staną się sztywne
- Zawartość patelni wrzuć do miski i zmiksuj blenderem dopraw solą, pieprzem, starkuj gałkę muszkatołową
- Całość przykryj, żeby nie wystygła
- Oddziel żółtka od białek, wlej mleko, wsyp mąkę, wymieszaj na gładką masę (mąkę można przesiać), dodaj posiekaną pietruszkę i krwawnik
- Białka ze szczyptą soli obij na sztywną pianę, wrzuć do żółtek, delikatnie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, połowę masy wrzuć i usmaż omlet przewracając go łopatką
- Na ciepły omlet włóż mus wątróbkowy. Gotowe !
Delektuj się smakiem popijając koźlakiem, oczywiście jeśli masz skończone 18 lat.