Ogórki kiszone po libańsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu, jest trochę bardziej pikantna i ma nieco inny zapach (bo nie ma kopru). Jeśli chcecie sobie wyobrazić jak to smak na podstawie przypraw – to nie da rady 🙂 – wszystkie dają lekki wkład do smaku i żadna nie dominuje. Przepis wynalazłem na Youtube.
Składniki (na 1 słoik):
- ogórki
- gorąca solanka (2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody)
- 4 zgniecione ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- 2 zielone kardamony
- mała suszona chilli (ja dałem na czubek łyżeczki kruszonej)
Przygotowanie jest bardzo proste – umyte ogórki do słoika, wrzucamy przyprawy i zalewamy gorącą solanką. Powinno się kisić ok. tygodnia w temperaturze pokojowej.