Ogórki kiszone po libańsku

Ogórki kiszone po libańsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu, jest trochę bardziej pikantna i ma nieco inny zapach (bo nie ma kopru). Jeśli chcecie sobie wyobrazić jak to smak na podstawie przypraw – to nie da rady 🙂 – wszystkie dają lekki wkład do smaku i żadna nie dominuje. Przepis wynalazłem na Youtube.

Ogórki kiszone po libańsku
Ogórki kiszone po libańsku

Składniki (na 1 słoik):

  • ogórki
  • gorąca solanka (2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody)
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 3 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 zielone kardamony
  • mała suszona chilli (ja dałem na czubek łyżeczki kruszonej)

Przygotowanie jest bardzo proste – umyte ogórki do słoika, wrzucamy przyprawy i zalewamy gorącą solanką. Powinno się kisić ok. tygodnia w temperaturze pokojowej.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.