Prosty,ale oryginalny chleb – z lekką nuta słodyczy i korzeni. Mało pracochłonny jeśli masz zwykły robot z misą i hakiem.Wpadłem na pomysł wczoraj i wyszedł za pierwszym razem.
Składniki :
- 200g mąki razowej żytniej lub pszennej
- 300g mąki pszennej
- 17g drożdży
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soli
- 300 ml ciemnego piwa (u mnie „1795” z Czeskich Budziejowic)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ew. dodatki typu ziarna, płatki owsiane do posypania
Jak to zrobić ?
1. Wymieszaj mąkę, sól, pokruszone drożdże, miód i oliwę
2. Dodaj piwo, wymieszaj i wyrabiaj przez ok 10 min. Ciasto musi byc jednorodne
3. Wstaw do lodówki w dużej misce (ja zostawiłem w misie od robota) na noc przykryte folią
4. Następnego dnia wyjmij, złóż na pół i połóż na blachę posypaną mąką złączeniem do dołu (ja kładę jeszcze papier do pieczenia).
5. Niech rośnie godzinę przykryte wilgotną ściereczką w temp pokojowej
6. Piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni
7. Wystudź na kratce
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Mikserze Kulinarnym
Smacznego !