Chutney śliwkowo-cebulowy

Zbliża się powoli jesień, więc przetworów nastał czas…

Chcę się dziś podzielić dość ciekawym duńskim przepisem opublikowanym przez Carstena Kystera. Zrobiłem dziś i smakuje obiecująco, choć dośc osobliwie. Generalnie jest kwaśno-słodki. Dość mocno kwaśny i dość mocno słodki. Być może trzeba dodać mniej octu- w końcu zawsze można doprawić…

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 4 kawałki kory cynamonu
  • 8 kapsułek kardamonu
  • 4 cebule
  • 2 laski wanilii
  • 300g cukru
  • 200ml białego octu winnego

Jak to zrobić?

  1. Cebulę pokrój w grubą kostkę, Cynamon i kardamon praż na średnim ogniu w suchym garnku 3 minuty
  2. Laski wanilii pokrój na pól, wyskrob ziarenka, dodaj do cukru
  3. Wlej ocet, dodaj cukier z wanilią i cebulę do garnka, niech gotuje się lekko 5 min
  4. Przekrój śliwki na pól, usuń pestki, jeśli są duże można pokroić na ćwiartki
  5. Na małym ogniu niech się gotuje 30 min, na koniec można doprawic octem lub cukrem. Jeśli jest zbyt rzadkie można zagęścić np. skrobią kukurydzianą

Można zamienić przyprawy na inne- np. prażone ziarno gorczycy albo dodać chilli. Do słoików wkłada się razem z cynamonem i kardamonem.

Smacznego!

Chutney śliwkowo-cebulowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.