Piotrowe pomidory suszone w oleju

Mój przepis na pyszne pomidory suszone, mi smakują o niebo lepiej niż sklepowe. Prosty przepis,ale wymaga cierpliwości i piekarnika elektrycznego. Przepis skomponowałem sam według… opisu na słoiczku gotowych pomidorów.

Składniki:

  • pomidory typu lima (dużo miąższu,mało soku i pestek)
  • czosnek
  • olej słonecznikowy, rzepakowy lub z wytłoczyn oliwek (neutralny w smaku)
  • ocet jabłkowy lub winny
  • opcjonalnie zioła np. suszone oregano, świeża bazylia

Jak to zrobić ?

  1. Pomidory umyj, przekrój na pół. Możesz wydrążyć pestki (i użyć je później do czegoś innego). Najlepiej gdy pomidory są podobnej wielkości – nie trzeba ich wtedy partiami wyjmować z suszenia
  2. Ułóż w piekarniku elektrycznym na ruszcie, jeśli leżą na blasze można ją przesmarować olejem (ja używam akurat roślinnego tłuszczu w sprayu do pieczenia). Włącz obieg powietrza na 75 stopni. Susz ok 3 godzin. Jeśli masz czas pilnować może pozostać taka temperatura. Co jakiś czas otwieraj piekarnik, aby wypuścić parę wodną.
  3. Potem zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz,aż wyschną, można je zostawić np na noc. Nie muszą być wysuszone na wiór, powinny być trochę miękkie. Jeśli są nierównej wielkości wyjmuj sukcesywnie te mniejsze,które się ususzą
  4. Wysuszone pomidory włóż do miski,zalej octem. Pozostaw na 1-2 godziny,aby namokły (ocet, który pozostanie możesz użyć do sałatki albo do kolejnej partii pomidorów)
  5. Pomidory układaj warstwami w słoiku, wrzucając między warstwy plasterki czosnku, ew. zioła.
  6. Zalej olejem i zakręć.

Szczerze mówiąc nie wiem,czy to należy pasteryzować (może ktoś doradzi). U mnie zawsze zdążyłem je zjeść,zanim się zepsuły. Podejrzewam,że ze względu na wysuszenie,zakwaszenie i odcięcie dopływu powietrza nie ma zagrożenia zepsucia.

Piotrowe pomidory suszone w oleju

Piotrowe pomidory suszone w oleju

Smacznego !

One thought on “Piotrowe pomidory suszone w oleju

  1. Zagustowałam ostatnio w suszonych pomidorach, więc chyba pora zrobić własne 🙂 Co do olejów to polecam korzystać z rzepakowego, ma najlepszy skład tłuszczowy (wytłoczyny z oliwek to już chyba za dużo dobrego w sobie nie mają…)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.