Mój przepis na pyszne pomidory suszone, mi smakują o niebo lepiej niż sklepowe. Prosty przepis,ale wymaga cierpliwości i piekarnika elektrycznego. Przepis skomponowałem sam według… opisu na słoiczku gotowych pomidorów.
Składniki:
- pomidory typu lima (dużo miąższu,mało soku i pestek)
- czosnek
- olej słonecznikowy, rzepakowy lub z wytłoczyn oliwek (neutralny w smaku)
- ocet jabłkowy lub winny
- opcjonalnie zioła np. suszone oregano, świeża bazylia
Jak to zrobić ?
- Pomidory umyj, przekrój na pół. Możesz wydrążyć pestki (i użyć je później do czegoś innego). Najlepiej gdy pomidory są podobnej wielkości – nie trzeba ich wtedy partiami wyjmować z suszenia
- Ułóż w piekarniku elektrycznym na ruszcie, jeśli leżą na blasze można ją przesmarować olejem (ja używam akurat roślinnego tłuszczu w sprayu do pieczenia). Włącz obieg powietrza na 75 stopni. Susz ok 3 godzin. Jeśli masz czas pilnować może pozostać taka temperatura. Co jakiś czas otwieraj piekarnik, aby wypuścić parę wodną.
- Potem zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz,aż wyschną, można je zostawić np na noc. Nie muszą być wysuszone na wiór, powinny być trochę miękkie. Jeśli są nierównej wielkości wyjmuj sukcesywnie te mniejsze,które się ususzą
- Wysuszone pomidory włóż do miski,zalej octem. Pozostaw na 1-2 godziny,aby namokły (ocet, który pozostanie możesz użyć do sałatki albo do kolejnej partii pomidorów)
- Pomidory układaj warstwami w słoiku, wrzucając między warstwy plasterki czosnku, ew. zioła.
- Zalej olejem i zakręć.
Szczerze mówiąc nie wiem,czy to należy pasteryzować (może ktoś doradzi). U mnie zawsze zdążyłem je zjeść,zanim się zepsuły. Podejrzewam,że ze względu na wysuszenie,zakwaszenie i odcięcie dopływu powietrza nie ma zagrożenia zepsucia.
Smacznego !
Zagustowałam ostatnio w suszonych pomidorach, więc chyba pora zrobić własne 🙂 Co do olejów to polecam korzystać z rzepakowego, ma najlepszy skład tłuszczowy (wytłoczyny z oliwek to już chyba za dużo dobrego w sobie nie mają…)