Grzaneczki o podkręconym smaku – fuzja słonej oliwki, słodkiej pomarańczy, czerwonego pieprzu i rozmarynu. Do tego chrupiący chlebek słonecznikowy. Mmmmm… Smak, który pobudzi Twoje zmysły i nabierzesz apetytu na danie główne.
Przepis bierze udział w konkursie Bloger Chef, głosujcie i jedzcie 🙂
Składniki (na 4 osoby):
- słoik zielonych oliwek Ole! nadziewanych pastą paprykową
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 50g orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 kromek razowego chleba ze słonecznikiem
- olej do smażenia (można użyc oleju z przetworów Ole! np, z z suszonych pomidorów)
Jak to zrobić?
- Sparz pomarańczę wrzątkiem, zeskrob skrókę za pomocą tarki lub zestera
- Orzechy posiekaj i podsmaż minutę na rozgrzanej oliwie
- Czerwony pieprz zmiażdż w moździerzu
- Listki rozmarynu obierz z gałązek
- Zmiksuj w malakserze oliwki, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, orzechy, posiekaną skórkę pomarańczową i rozmaryn
- Na oleju podsmaż kromki chleba, odstaw na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu
- Na lekko ciepłe kromki nałóż tapenadę, podawaj natychmiast, jeśli uwielbiasz czerwony pieprz (jak ja) możesz dodatkowo posypać go na wierzch
- Rozkoszuj się smakiem 🙂