Duszona cykoria z gorgonzolą

Duszona cykoria z gorgonzolą to proste, wegetariańskie danie na lekki obiad lub przystawkę. Chrupka cykoria, kwaskowatość pomidorów i cytryny i pikantność pleśniowego sera. Na dodatek proste w przygotowaniu – czego więcej trzeba?

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 4 szalotki lub 2 cebule średnie
  • 2 dymki lub szczypior
  • puszka pomidorów w kawałkach (400g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 150g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 150ml białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • opcjonalnie: szczypta szafranu, chilli
  • cytryna,natka pietruszki
  • sól, pieprz
Duszona cykoria z gorgonzolą
Duszona cykoria z gorgonzolą

Jak to zrobić?

  1. Cykorii odetnij końcówki, najlepsze są cykorie zbite, twardsze-nie będą się rozsypywać
  2. Przekrój je wzdłuż, cebulę pokrój w piórka lub półtalarki, dymkę/szczypior na małe kawałki
  3. Jeśli stosujesz szafran namocz go w małej ilości wody i potem trochę rozetrzyj w moździerzu
  4. Masło i oliwę rozgrzej w patelni i lekko zrumień cykorie. Dodaj cebulę i dymkę i podduś
  5. Dodaj wino, trochę odparuj, potem pomidory, bulion lub wodę, szafran i dobrze wymieszaj
  6. Ser podziel na kawałki i wrzuć do patelnie, lekko przemieszaj, można trochę doprawić chilli.
  7. Na małym ogniu duś ok 20 min
  8. Przy wydaniu wyjmij cykorię i dopraw sos – trochę oliwy, soku z cytryny i otartej skórki, posiekanej natki pietruszki, ew. soli

Nadaje się do odgrzewania.

Smacznego !

Przepis wynalazłem na YT (w jęz. niemieckim): https://www.youtube.com/watch?v=rOF4dKqA28I

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.