Zupa dyniowa, która dynią nie smakuje… za to pachnie wspaniale i jest sycąca, mimo że wegetariańska. Można ją posypać parmezanem, podać do niej grzanki lub grissini.
Składniki (na 2,5l zupy) :
- włoszczyzna: 3 marchewki, duża pietruszka, seler, por, cebula
- duża gałązka lubczyku, liść laurowy
- 1 średni ziemniak
- pół dyni hokkaido (ok 1/2 kg), obrana ze skóry i wydrążona
- 1 kostka rosołowa (warzywna lub drobiowa)
- natka kolendry i/lub pietruszki
- przyprawa ras-el-hanout, curry lub garam masala
- kwaśna śmietana
- maggi
- ok 150-200g fasoli (ja dałem czarną)
Jak to zrobić ?
- Poprzedniego dnia namocz fasolę.
- Odlej wodę z fasoli, zalej nową i wstaw do gotowania.
- Włóż wszystkie warzywa do garnka, dynię można wcześniej opiec w piekarniku, dodaj liśc laurowy i lubczyk, zalej zimną wodą ok 2-3 cm ponad warzywa (mi się zmieściło w garnku 3l)
- Ugotuj bulion, na koniec dodaj kostkę rosołową. Sprawdź czy fasola się ugotowała – to może potrwać…
- Wyjmij por, liść i lubczyk z rosołu
- Zmiksuj wszystko
- Dopraw maggi i przyprawą
- Do miseczki nalej zupy, wrzuć ugotowaną fasolę, na wierz łyżka śmietany,ew oliwa z oliwek (może być truflowa) i posiekana natka kolendry i pietruszki
- Do tego mogą być grzanki, groszek ptysiowy, grissini…
Smacznego !