Tym razem chleb na zakwasie,który jest wyjątkowo mało pracochłonny i ładnie wychodzi. Chleb pachnie ładnie zakwasem, ma strukturę razowca, lekko glinowatą. Zakwas jest uproszczony, nie wymaga codziennego dokarmiania. Przepis pochodzi z torebki od duńskiej mąki 🙂
Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży):
Zakwas:
- 150g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200ml jogurtu naturalnego
- 10g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
Ciasto:
- 350g zakwasu
- 50g drożdży
- 750g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 700ml wody
- 20g soli
- 1 łyżka miodu
Jak to zrobić ?
- Zrób zakwas: rozpuść drożdże w jogurcie, rozmieszaj z mąką i solą. Przykryj folią w miseczce i zrób w niej parę małych dziurek (np. wykałaczką). Pozostaw w temp pokojowej na 3-4 dni
- Ciasto: Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i dobrze rozmieszaj
- Dodaj pozostałe składniki i mieszaj za pomocą mieszadła hakowego przynajmniej 6 min
- Przykryj miskę i niech rośnie 45 min w ciepłym miejscu (ja wstawiłem do piekarnika na 30 st C)
- Przełóż do formy do pieczenia (z tego wychodzą 2 keksówki o długości 25 cm), przykryj i niech wyrasta w ciepłym miejscu 30 min. Oczywiście może zrobić okrągły bochenek :). Możesz do środka lub na wierzch dać ziarna (ja dałem dynię i słonecznik)
- Rozgrzej piec do 250 stopni
- Posmaruj wierzch chleba wodą, wstaw do pieca i zmniejsz temperaturę do 200 st
- Piecz 60 min
Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu.
Smacznego !
Czy ten zakwas, jak stoi te kilka dni trzeba ruszac, zaglądac, mieszać ? czy zostawić w spokoju ?
nic nie trzeba z nim robic, ani mieszac, ani ruszać. Ja go tylko wąchałem 🙂
czy zamiast maki pszennej pelnoziarnistej mozna dac pszenna zwykla tortowa?
Do chleba można, ale do zakwasu powinna być pełnoziarnista-może byc zytnia lub pszenna