Świeży śledź zapiekany z jarmużem, w słodkawo-kwaśnym sosie to dość nietypowa potrawa jak na polskie warunki. Przepis, nieco zmodyfikowany pochodzi z duńskiej książki kucharskiej. Właściwie muszę przyznać,że to najbardziej oryginalna potrawa ze śledzia, jaką ostatnio jadłem. Ze zwykłych składników otrzymujemy coś bardzo innego niż to, do czego przywykliśmy.
Potrawa ma delikatny smak, nadaje go bardzo smaczna „jarzynka”, którą można też przyrządzić ze szpinakiem zamiast jarmużu. Kwaskowatość pochodzi od octu, a słodycz od soku jabłkowego. Do tego lekko ostra surówka z kapusty.
Składniki (na 2 osoby)
- 0,5 kg filetów śledziowych świeżych
- pęczek posiekanego grubo koperku
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 160g jarmużu (ew. szpinaku)
- łyżka masła
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 300ml soku jabłkowego
- 1,5 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Surówka z kapusty i jabłka
- 400g białej kapusty
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Ziemniaki – ok 8 sztuk średnich
Jak to zrobić?
- Filety śledziowe mocno posól i popieprz, posyp koperkiem i zwiń w rulon skórą na zewnątrz. Rulony zepnij wykałaczkami
- Wstaw do gotowania ziemniaki, włącz piekarnik na 180 stopni
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, jarmuż (liście oderwane od grubych nerwów) posiekaj średnio.
- Kapustę i jabłko posiekaj drobno, zalej sosem zrobionym z octu, oleju i musztardy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i czosnek (ale nie na złoto)
- Wlej ocet, sok jabłkowy, wrzuć jarmuż, zagotuj i gotuj ok 3-4 min (jeśli masz szpinak to wystarczy zagotować)
- Posól i popieprz do smaku.
- Jak ziemniaki będą dochodzić wstaw śledzie do piekarnika na 15 min (ruloniki pokryj zawartością patelni)
- Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką
SMACZNEGO!
A jak Wam smakowało? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach.
Ciekawe, w opisie swojego bloga mam zdanie – staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki… Śledzie bardzo lubię a ten mnie zaintrygował, muszę wypróbować 🙂