Prosty przepis na duszone żeberka jagnięce. Pyszny, bogaty smak dzięki zastosowaniu cebuli i musztardy wpisuje się dobrze w polską kuchnię. Nie chciałem tego delikatnego mięsa zrobić w sposób bardzo wydziwiony i z mocnymi, orientalnymi przyprawami, a jednocześnie nie chciałem, żeby było bardzo banalne. Mięso dostało intensywnego smaku dzieki marynacie z ostrej musztardy i sosu sojowego, zakwaszonej octem winnym (ja użyłem mojego czerwonego szalotkowego – marka własna Auchan). Ton sosowi nadaje rozgotowana cebula, która jest pyszna, a lekko smak podkreślają przyprawy – kolendra i koper, nie wybijają się jednak w smaku – wszystko jest zrównoważone.
Do tego dania podałem nieco ostrzejszą mizerię – ze świeżo starkowanymi wiórkami chrzanu.
Warto spróbować też tego przepisu z młodymi żeberkami wieprzowymi. Przepis autorski.
Składniki (na 3 osoby):
- 1kg żeberek jagnięcych
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 3 ziela angielskie
- 1 duża cebula
- 1/2 – 1 łyżka smalcu, może być gęsi
- sól, pieprz czarny, ew. zagęstnik – mąka ziemniaczana lub kukurydziana
marynata:
- 1 łyżka ostrej musztardy (Dijon, kozacka)
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
mizeria z chrzanem:
- 1 ogórek
- łyżka posiekanejgo kopru
- 3 łyżki śmietany 18% (może byc pół na pół z jogurtem)
- sól, pieprz
- łyżeczka świeżo startego korzenia chrzanu (wiórki trzemy wzdłuż korzenia), ostatecznie chrzan ze słoiczka
dodatki:
- kuskus, bulgur, kasza, ziemniaki (u mnie gruby kuskus)
Jak to zrobić?
- Żeberka potnij na kawałki (każdy po 2 żeberka), wymieszaj z marynatą, odstaw do lodówki w zamkniętym pojemniku na 12-24 godzin.
- W garnku rozgrzej smalec, obsmaż z każdej strony kawałki żeberek
- Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka (na plastry wzdłuż, następnie rozdzieloną na poszczególne cząstki) i lekko zeszklij, jeśli to konieczne dodaj tłuszczu
- Wlej wino, zeskrob z dna garnka to, co przywarło, wlej wodę
- Wrzuć ziele angielskie, kolendrę i koper zgnieć w moździerzu lub nożem na desce (najlepiej pod ścierką, bo będzie odskakiwać po całej kuchni), dodaj do sosu, dodaj szczyptę soli i trochę pieprzu
- Zagotuj, a potem zmniejsz ogień na bardzo mały – duś pod przykryciem ok 2 godzin, aż będzie miękkie
- Jeśli chcesz gęsty sos wyjmij kawałki mięsa i schowaj pod przykryciem, następnie łyżkę mąki ziemniaczanej/kukurydzianej rozrób w małej ilości wody i wlej do sosu ciągle mieszając. Gotuj ok 3 minuty.
- Ogórek obierz i pokrój w małe słupki (ok 3 cm), dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem według swojego smaku
- Podawaj z dodatkami, mniam ! 🙂
Smacznego ! Jeśli Ci smakowało napisz w komentarzu i poleć wpis na Facebooku 🙂