Makaron z młodym szpinakiem i marchewką to przepis na wiosenne danie, które jest zaskakująco smaczne, mimo swojej prostoty. Kluczem do sukcesu jest połączenie smaków – kwaśnej cytryny, słodkiej marchewki, soli. Całość podbita czosnkiem, ziołami i tłuszczem od serka marscapone. Ciekawe podkręcenie smaku daje starkowany, żółty, wędzony ser. Wszystko pachnie i rozpływa się w ustach. Udało mi się zrobić naprawdę smaczne danie wegetariańskie. Warto do niego użyć świeżych ziół, ale mogą być też suszone. Jeśli używacie szpinaku starszego – po zblanszowaniu trzeba będzie go pokroić w paski.
Przepis bierze udział w konkursie Barilla – zapraszam do głosowania na danie Piotr na http://barillacup.pl/zgloszenia/
składniki (na 2 osoby):
- 160g makaronu (waga suchego)
- 100 g młodych listków szpinaku
- 10 młodych marchewek
- 125g marscapone
- mały pęczek tymianku
- kilka gałązek estragonu
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- mały kawałek wędzonego sera żółtego
- pół cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie wymaga chwili czasu, ale na dobry smak trzeba czasem poczekać. Głównie dotyczy to marchewki. Można ją przyrządzić dzień wcześniej. Ja na przykład upiekłem ją z innym warzywami korzeniowymi (młode ziemniaki, seler) i włożyłem do lodówki w zamkniętym pojemniku. Po przyrządzeniu danie też można zamknąć w pojemniku i odgrzać na następny dzień.
Jak to zrobić ?
- Obierz marchewki, połóż na blasze i papierze do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posól i posyp listkami tymianku (część zachowaj), upiecz je przez godzinę w 180 stopniach.
- Szpinak opłucz w wodzie i blanszuj we wrzątku przez minutę.
- Wstaw wodę, a makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu
- W czasie, gdy makaron się gotuje rozgrzej masło na patelni, wrzuć rozgnieciony czosnek, smaż ok. 10 sekund (nie może się przypalić), potem wrzuć szpinak i marchewkę, smaż 1-2 minuty
- Włóż serek marscapone, mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj resztę listków tymianku, posiekany estragon, sól, pieprz do smaku. Smaż kilka minut, aż smaki się połączą.
- Spróbuj czy nie trzeba dodać soli czy pieprzu, wciśnij sok z cytryny.
- Podawaj od razu z gorącym makaronem posypane odrobiną starkowanego sera.
Mój przepis bierze udział w konkursie makaronu Barilla – głosujcie – pod tym linkiem !
Smacznego !