Babka z kiszonej kapusty to odpowiednik babki ziemniaczanej, tylko bez ziemniaków, ale równie smaczny, na dodatek trochę chrupie 🙂 . Jest ostrzejsza w smaku i lżej strawna – jeśli ograniczasz węglowodany to dobry zamiennik. Można podać z kwaśną śmietaną, ale bez niej też jest rewelacyjna. Jadłem to danie w warszawskiej restauracji, ale moją wersję troche ulepszyłem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu – kroisz, trochę podsmażasz, mieszasz i do piekarnika. Ja swoją foremkę zjadłem od razu do połowy, uwaga ! – wciąga :).
Zapraszam do sprawdzenia innego, ciekawego przepisu – Zupy krem z kiszonej kapusty
Składniki:
- duży słoik kiszonej kapusty (0,9l)
- 2 jajka
- 100g boczku
- 100g wędzonej kiełbasy
- 150g starkowanego,żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- kminek – do smaku,ale ok. 2 łyżeczki
Jak to zrobić ?
- Podsmaż boczek wędzony i kiełbasę pokrojone w kostkę.
- Na tym podsmaż cebulę pokrojona w kostkę
- Potem dołóż pokrojoną kapustę kiszoną, przesmaż 10 min.
- Zestaw z ognia, troche przestudź
- Dodaj pieprz,kminek, jaja, mąkę i 150g starkowanego sera. Wymieszaj
- Włóż do foremki „keksówki” i do piekarnika 180st na 40 min. Można jeść ze śmietaną
Smacznego ! Daj znać w komentarzach czy Ci smakowało. Jeśli dobre – udostępnij na Facebooku czy gdzie tam chcesz 🙂 pomożesz uszczęśliwić ludzkość.