Chleb bez mąki, za to z dużą ilością różnych smacznych ziaren. Spójność formy zapewniają mu jaja i ser żółty. Jest bardzo smaczny i w konsystencji przypomina normalny chleb. Przepis jest bardzo prosty i właściwie niemożliwe, żeby się nie udał – nie ma tu wyrastania, wyrabiania itp. trudnych lub czasochłonnych czynności. Przepis jest skrzyżowaniem dwóch przepisów pochodzących z Danii, ja zmieniłem dodatkowo proporcje składników. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w Danii ten chleb nazywa się Stenalderbrød, czyli chleb z epoki kamienia łupanego 🙂 – rzeczywiście – nie ma tu mąki, a jaja można zdobyć w najbliższym gnieździe 😉
Składniki:
- 100g ziaren słonecznika
- 100g ziaren sezamu
- 100g ziaren dyni
- 100g siemienia lnianego
- 50g migdałów
- 50g orzechów laskowych
- 50ml oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 5 jaj
- 125g starkowanego dojrzałego sera (ja użyłem cheddar – stąd pomarańczowe akcenty w chlebie)
Jak to zrobić?
- Rozgrzej piec do 160 stopni, bez termoobiegu
- Jajka wbij do miski i dobrze je rozmieszaj, dodaj oliwę i sól, zamieszaj
- Wrzuć starkowany (starty na tarce jarzynowej) ser i wymieszaj
- Na koniec dodaj ziarna i wszystko dobrze wymieszaj na jednolitą masę
- Do formy „keksówki” o długości 24 cm włóż papier do pieczenia i wlej masę chlebową
- Piecz 60-70 minut, wystudź na kratce/ruszcie
Wygląda zjawiskowo ! Jeszcze nigdy nie piekłam chleba z samych ziaren, muszę wypróbować i może nawet starkuję ser 🙂
co to znaczy starkoweć ser. Czyli zetrzeć na tarce dobrze rozumiem????
Tak – to znaczy zetrzeć na tarce, jarzynowej w tym wypadku
witam a ja chcialabym sie zapytac czy jest mozliwosc zrobic taki chleb aczkolwiek bez sera czy mozna go czyms zastapic?
Tak, można zrobic bez sera, ale jajka muszą być, bo coś te ziarna musi związać, oliwa też powinna byc, bo bedzie za suchy. U mnie po tygodniu nadal trzyma świeżość 🙂
Zrobiłam i wyszedł rewelacyjny . Dzięki za przepis