„Dżem” bekonowy – wersja polska

Dodatek do kanapek, hamburgerów, według specjalistów od tematu – czyli Amerykanów… Nieco zmodyfikowany do polskich warunków… Oryginalny przepis u zadymiarzy od Bradleya… http://forum.bradleysmoker.com/index.php?topic=21010.msg256695#msg256695. Warzenie tej potrawy trwa w sumie ok 4 godzin,więc warto to zaplanować na weekend. Ale pachnie zabójczo i smakuje bosko… więc warto… I chyba lepiej zacząć od razu od podwójnej ilości składników…. 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg bekonu / boczku wędzonego
  • 1 duża cebula, ćwiartki pokrojone w plastry
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione/posiekane
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 4 łyżki ciemnego miodu
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • pieprz do smaku

Jak to zrobić ?

  1. Boczek pokrój w małą (0,5 cm) kostkę, usmaż na średnim ogniu w garnku o grubym dnie,aż się lekko zrumieni
  2. Odcedź boczek łyżką cedzakową, pozostaw ok łyżki tłuszczu. Jeśli boczek jest chudy,możesz dodać olej. Na tym podsmaż cebulę,aż będzie przezroczysta
  3. Dodaj boczek i pozostałe składniki. Na małym ogniu duś wszystko 2-3 godziny. Mieszaj co 20-30 min. Jeśli płyn się wygotuje dodaj 1/4 szklanki wody .
  4. Zostaw na pół godziny,az się ochłodzi, zmiksuj lekko blenderem i dopraw do smaku pieprzem. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku
"Dżem" bekonowy

"Dżem" bekonowy

MNIAM !!!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “„Dżem” bekonowy – wersja polska

  1. Pingback: Pierogowe warsztaty ze Smakfonią w Kiekrzu | W Krainie Smaku

  2. A powiedz mi jeszcze jak długo mogę przechowywać i czy ewentualnie mogę zapasteryzować? Przymierzam się na weekend i nie wiem czy od razu podwójną porcję robić, czy zostać przy niewielkiej ilości.
    Pozdrawiam ciepło.

    • Myśle,ze mozesz smiało pasteryzować, chociaż to jest gorące, więc możesz w wyparzonych słoikach to na gorąco zamknąć. Wydaje mi sie,ze w lodówce spokojnie 2 miesiace może stać – tak jak smalec. Nie mam w tym praktyki,bo… nigdy tak długo nie dostało 🙂
      Ponieważ to sie dosc długo robi to lepiej zrobic od razu wiecej-tyle samo roboty. Z pół kilo boczku wyszło mi półtora słoiczka takiego,jak był na warsztatach

  3. Pingback: Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.