Rullepølse czyli kiełbasa rolowana

Duński przepis na popularna wędlinę – do wykonania w domu. Niedawno wypróbowany przeze mnie.

Składniki:

wędlina:

  • płat surowego boczku ok 2 – 2,5 kg
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 posiekanych drobno cebul
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

marynata:

  • 5 l wody
  • 100g cukru brązowego
  • 20 gożdzików
  • 500g soli (w przepisie było 800,ale było za słone)
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 10 lisci laurowych

zalewa do parzenia:

  • woda
  • cebula
  • 3 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • tymianek
  • liść laurowy
  • pietruszka

Jak to zrobić?

Boczek nalezy przyciąć w prostokątny kształt i naciąć kieszonki na przyprawy. Cebule posiekac (mozna w blenderze). Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. Wymieszac cebule i przyprawy i rozsmarowac po płacie boczku, upchac w kieszonki. Boczek zrolowac i zwiazac odpowiednim sznurkiem (nadajacym sie do obrobki termicznej). Włożyc do marynaty w chłodne miejsce na 6-8 dni. Potem parzyc w ok 90 stopniach przez 2 godziny w zalewie. wyjść, położyc na płaskim i obciążyc deską z jakims ciężarem, Schłodzić.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.