Duński przepis na popularna wędlinę – do wykonania w domu. Niedawno wypróbowany przeze mnie.
Składniki:
wędlina:
- płat surowego boczku ok 2 – 2,5 kg
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 5 posiekanych drobno cebul
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
marynata:
- 5 l wody
- 100g cukru brązowego
- 20 gożdzików
- 500g soli (w przepisie było 800,ale było za słone)
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 10 lisci laurowych
zalewa do parzenia:
- woda
- cebula
- 3 goździki
- 10 ziaren pieprzu
- tymianek
- liść laurowy
- pietruszka
Jak to zrobić?
Boczek nalezy przyciąć w prostokątny kształt i naciąć kieszonki na przyprawy. Cebule posiekac (mozna w blenderze). Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. Wymieszac cebule i przyprawy i rozsmarowac po płacie boczku, upchac w kieszonki. Boczek zrolowac i zwiazac odpowiednim sznurkiem (nadajacym sie do obrobki termicznej). Włożyc do marynaty w chłodne miejsce na 6-8 dni. Potem parzyc w ok 90 stopniach przez 2 godziny w zalewie. wyjść, położyc na płaskim i obciążyc deską z jakims ciężarem, Schłodzić.
Smacznego!