Razowe pierogi z wątróbką – bardzo smacznym i nietypowym nadzieniem. Nieco korzenna wątróbka łączy się z ziołowym smakiem tymianku i lekko kwaśno-słodkimi jabłkami.
Ważny jest właściwy dobór jabłek – powinny być kwaśne – tak jak do ciasta. Najlepsze są nie do końca dojrzałem papierówki, antonówki itp. Ciasto można zrobić z normalnej mąki, ale to razowe jest zdrowsze i równie delikatne.
Pyszne ! Przepis mojej mamy.
Składniki: (na ok. 30 pierogów)
ciasto pierogowe
- 300g mąki pszennej razowej
- 150ml bardzo ciapłej wody (ok 80 stopni)
- 70ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron – o neutralnym smaku)
- szczypta soli
nadzienie
- 500g wątróbki drobiowej
- 4 małe cebule
- 4 małe jabłka kwaśne (papierówka niedojrzała, antonówka, ostatecznie Granny Smith)
- sól, pieprz
- olej, masło
- bułka tarta
- pęczek świeżego tymianku (ok 15 gałązek) lub tymianek suszony (można też użyć majeranek)
ew. cebula , olej/boczek/słonina jako dodatek
Jak to zrobić ?
- Wątróbki oczyścić z żyłek, umyć, położyć na sicie do odcieknięcia
- Jabłka obrać, wyciąć pestki podzielić na małe cząstki (np. na ósemki)
- Cebulę obrać i dość drobno posiekać
- Na patelni rozgrzać olej i masło (w proporcji 4 części oleju : 1 część masła)
- Wątróbki otoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron. Nie można ich solić, bo staną się twarde !
- Pod koniec smażenia dodać cebulę, usmażyć na przezroczysto
- Dodać jabłka i oskubane listki tymianku, przykryć i dusić, aż się rozpadną, w międzyczasie dodać trochę wody.
- Po usmażeniu przełożyć do miski i lekko zmiksować (tak, aby nie było dużych kawałków wątróbki), doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć wyraźny smak.
- Zrobić ciasto na pierogi – przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej, wymieszać.
- Stopniowo dodawać ciepłą wodę, mieszając do zagniecenia ciasta, wyłożyć na stół i zagniatać, aż będzie elastyczne i jednorodne (ok. 5 min).
- Rozwałkować partiami na cienkie placki (1-2 mm), wykrawać okrągłe kółka dużym kubkiem. Nakładać ok łyżeczkę farszu, zalepić.
- Gotować we wrzącej wodzie z odrobiną oleju – 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Do tego można podać usmażoną osobno cebulkę – na oleju lub na słoninie/boczku.
Palce lizać! Napiszcie w komentarzu czy smakowało 🙂