Trójkolorowa sałatka Coleslaw z dwóch rodzajów kapusty i jarmużu -chrupka, słodko-kwaśno-ostra rodem ze Skandynawii. Pierwszy mój przepis, gdzie stosuję jarmuż na surowo. Przepis pochodzi ze szwedzkiej strony Allt om Mat. Zakładam, że nie każdy rozumie szwedzki, więc Wam to ułatwię :).
Składniki (dla 8 osób, przystawka)
- 200g białej kapusty
- 300g czerwonej (modrej) kapusty
- 100g jarmużu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- czarny pieprz świeżo mielony
- 100 ml majonezu
- 3 łyżki ostrej musztardy o grubym mieleniu
- 100 ml żółtych rodzynek (muszą być miękkie)
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki ziaren sezamu
Jak to zrobić ?
- Kapusty i jarmuż poszatkuj cienko, cebulę pokrój na cienkie półplasterki. Całość posól dobrze, wymieszaj i ułóż w garnku/misce. Obciąż czymś ciężkim (np. mniejszym garnkiem z wodą) i zostaw na co najmniej 3 godziny. Może stać też 12 godzin.
- Odlej wodę, która wypłynęła z kapusty. Obrane i wypestkowane jabłka pokrój w cienkie paski (jak julienne, tylko trochę grubiej). Ja w takich przypadkach nie przecinam jabłka na ćwiartki tylko z całego po obraniu odcinam kawałki. Zmieszaj pokrojone jabłka i rodzynki z kapustą.
- Zrób sos – zmieszaj majonez, ocet, musztardę, dopraw pieprzem. Zmieszaj sos z warzywami.
- Na suchej patelni upraż ziarna sezamowe, ostudź, posyp na wierzch sałatki.
Smacznego i napiszcie w komentarzach czy ta wersja przypadła Wam do gustu….
Bardzo ciekawa surówka. Jeszcze nie próbowałam jarmużu w wersji surowej – zawsze go blanszuję. Fajny pomysł z posoleniem kapusty i jarmużu i odstawieniem na kilka godzin – ilekroć robiłam surówkę z surowej czerwonej kapusty, zawsze wydawała mi się za twarda. Następnym razem posolę i odstawię na jakiś czas, aby zmiękła. Pozdrawiam!